Zeelandbrug

Kortgene……..

Het enige dorp op het eiland met stadsrechten. Deze werden in 1413 verleend door Jonkheer Philips van Borssele en dit was tevens de aanleiding om een nieuwe kerk te bouwen. Na een jaar bouwen ging de kerk echter door brand verloren, waarbij de rest van het uit houten huizen bestaande dorp ook werd verwoest. Na herbouw kende Kortgene een periode van welvaart, maar overstromingen maakte daar weer een einde aan. Alleen de toren van de kerk bleef als markant punt behouden en na 150 jaar, toen de dijken weer hersteld werden, werd een nieuw schip aan de toren gebouwd. In de toren hangt de beroemde klok ‘Suzanne’, die in 1674 tijdens een oorlog met Frankrijk van het eilandje Noirmoutier op bijzondere wijze in Zeeland terecht is gekomen. Bij deze kerk en de haven verrees een nieuw Kortgene, dat wederom stadsrechten kreeg.

In de 20e eeuw namen handel en verkeer toe en de veerdienst naar Wolphaartsdijk op Zuid-Beveland maakte dat de inwoners van Kortgene een wat vrijere opstelling hadden dan de andere bewoners van het eiland. Met cafés en een jaarlijkse kermis was er een sfeer van concurrentie met de andere dorpen, maar door het opgaan in de gemeente Noord-Beveland en de ontsluiting van het eiland is dit inmiddels verleden tijd.

Mede door de gunstige ligging aan het Veerse meer heeft Kortgene zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op toeristisch gebied. In het seizoen is het er gezellig druk in de zeer grote jachthaven, de winkels en restaurants op de Kaaistraat en Hoofdstraat.